Svet-Stranek.cz
Infokniha:kreta.diskutuje.cz
ŘECKO  2010

nová-stránka-94028:Infokniha:kreta.diskutuje.cz

nová-stránka-94028

Santorini
Vydejte se s námi na výletní plavbu, jejímž cílem je unikátní pohádkový ostrov Santorini, legendární Atlantida. Plavba z přístavu v Heraklionu trvá rychlou lodí cca 2 hodiny. Magický ostrov je považován za jeden z nejmalebnějších ve Středozemním moři a jeho divoká krása nemůže být srovnávána s žádným jiným řeckým ostrovem. Při návštěvě ostrova vás uchvátí nesrovnatelné kontrasty – tmavé sopečné útesy, výhled na nekonečně modré moře, bílé domky a kostelíky s modrými kupolemi. Pokud někdo myslí na Řecko, vždy se mu jako první vybaví právě místní kostelíky. Ostrov je charakterizován také místním rčením: “Je zde více oslů než lidí, více kostelů než domů a více vína než vody.” Osel je nejpoužívanějším dopravním prostředkem na ostrově, jeho služeb můžete využít při výstupu. Nebo se můžete nahoru vydat lanovkou či vystoupat 580 schodů. Vulkanický původ ostrova je ideální pro pěstování vine révy, proto nezapomeňte ochutnat místní skvělé víno. Večer poplujeme zpět na Krétu. V ceně výletu je zahrnuta prohlídka ostrova, vstupy nejsou zahrnuty.
Cena výletu: již od 2 685 Kč

Kréta tradiční
Navštivte nejkrásnější vesnice oblasti východní Kréty. Celodenní výlet vás zavede do míst, která jsou na míle vzdálená turistickým centrům. Při návštěvě tradičních vesnic uvidíte civilizací nedotčená místa. Nechte se okouzlit netypickým pohledem na ostrov Kréta a poznejte jej trochu jinak než ostatní. První zastávkou bude vesnice Krista, která je proslavená řemeslnými výrobky (např. tkaný textil, keramika, výšivky a další). Budete mít také čas si vychutnat kávu v tradiční místní kavárně. Cca 2 km od vesnice stojí byzantský klášter se zachovanými byzantskými freskami. Navštívíme olivový háj a továrnu na zpracování oliv. Přes hory přejedeme do vesnic Prinias a Kalamafka, kde vystoupáne 248 schodů ke kostelu sv. Kříže. Pokračovat budeme do vesnice Anatoli, kde si v taverně Drigies s nezapomenutelným výhledem na Ierapetru vychutnáme oběd (oběd je v ceně, nápoje se hradí zvlášť). V ceně výletu nejsou zahrnuty vstupy.
Cena výletu: 1 360 Kč

Festos, Gortys a Matala
Při tomto výletě, který je kombinací kulturních a přírodních památek, poznáte jednu z nejkrásnějších částí Kréty. V údolí Messara, jedné z nejúrodnějších oblasí Kréty, se kdysi nacházelo město Gortys, tehdejší hlavní město římské provincie. Nachází se zde mnoho ruin a pozůstatků různých staveb, například impozantní divadlo a několik chrámů. Nejvýzmnamnějším objevem celého arálu je odeion, kde se nacházejí velké kamenné bloky z 5. století př. n. l. s vytesanými zákony. Naleznete zde také ruiny Agios Titos, nejstarší baziliky na ostrově. Palác Festos se nachází na sklanatém kopci s krásným výhledem na údolí Messara, pohoří Ida na severu a Asterousia na východě. Poslední zastávkou výletu je moderní prázdninové letovisko Matala, kdysi přístav města Gortys, kde si můžete odpočinout a osvěžit se v průzračném moři. Na severní straně zálivu jsou pískovcové stěny se známými jeskyněmi – původně vytesané Římany, později využívané členy hippies. V ceně výletu nejsou zahrnuty vstupy cca 10 EUR na osobu.
Cena výletu: 940 Kč

Elafonissi – krétský Karibik
Nevšední zážitky zažije každý, kdo se s námi vydá do nejromantičtější oblasti v řeckých vodách. Tato okouzlující, přímo pohádková pláž nabízí ty nejlepší podmínky pro koupání a slunění. Děti ocení řádění na dvou malých ostrůvcích, kam se dá přejít po písečném přesypu v moři, nebo mohou jen tak brouzdat po břehu a hledat barevné lastury. Třpytící se voda hraje všemi barvami od azurově modré po smaragdově zelenou a je zde ideální možnost pro šnorchlování. Nikde jinde v Řecku neuvidíte tolik překrásných rybiček proplouvat mezi korály. Celé tři hodiny strávíte na tomto kouzelném místě vonícím prázdninovou pohodou, kde vás rozpálená pláž a azurové nebe nechají pořádně odpočinout. Uvidíte, že právem se Elafonissi říká krétský Karibik. Během výletu si nenechte ujít návštěvu unikátního kostela Agia Sofi a vystavěného ve skále a také kláštera Chrissoskalitissa, ve kterém dodnes žijí mniši. V ceně výletu nejsou zahrnuty vstupy.
Cena výletu: 1 115 Kč

Soutěska Samaria

Celodenní výlet doporučujeme zejména milovníkům přírody a dobrodružné turistiky. Podél severního pobřeží Chanie dojedeme přes Bílé hory do vesničky Omalos – výchozího bodu naší 18 km dlouhé túry soutěskou Samaria. Z nadmořské výšky cca 1 200 m sestoupíme divokou přírodou nejdelší a nejkrásnější soutěsky v Evropě. Na prvním úseku sestupujeme skoro vysokohorskou krajinou, po cestě mineme kostelíky a kapličky (např. Agios Nikolaos) a přibližně v polovině cesty opuštěnou vesnici Samaria. Čím více postupujeme na jih, tím je soutězka užší. Nejužší bod, tzv. železné dveře, je pouze 3 m široký. Po cca 6 hodinové túře dorazíme tímto rozmanitým terénem do malebné rybářské osady Agia Roumeli, kde nám zbyde dostatek času na občerstvení i relaxaci v průzračném Libyjském moři. Následuje zpáteční cesta trajektem do Chora Sfakion a autobusem do vašeho letoviska. Doporučení na závěr – nezapomeňte doma fotoaparát a pevnou obuv! V ceně výletu není zahrnut vstup do soutěsky cca 13 EUR. Výlet není vhodný pro fyzicky méně zdatné a malé děti.
Cena výletu: 920 Kč

Gramvoussa a zátoka Balos
Celodenní výlet na divukrásný a neobydlený, dříve pirátský ostrov Gramvousa, kde si můžete vyjít nahoru na benátskou pevnost s překrásným výhledem do okolí, nebo se vykoupat v tyrkysovém moři. Ostrov patří k nejkrásnějším místům a průzračná voda, kde můžete pozorovat podmořský svět, je ideální pro šnorchlování a potápění. Ze západního pobřeží můžete na vlastní oči pozorovat geologický jev – uvidíte, jak západní část ostrova vyvstává z moře, zatímco východní část se potápí. Druhá zastávka je v zátoce Balos, kde při svých líbánkách zakotvili svou jachtu i princezna Diana s princem Charlesem. Přesvědčete se i vy o kráse této civilizací nedotčené zátoky, která patří k nejfotografovanějším místům na Krétě! V ceně výletu je zahrnut lehký barbecue oběd na lodi.
Cena výletu: 1440 Kč

Jeep safari
Dobrodružná výprava jeepem nádhernou přírodou s nezapomenutelným výhledem vede po horských stezkách krétských hor, horskými kaňony i podél pobřeží. Pojedeme cestami, které znají pouze místní a jediným možným dopravním prostředkem je právě jeep. Daleko od turistických letovisek poznáte skutečnou tvář Kréty. Den plný adrenalinového dobrodružství si určitě užijete! V ceně výletu je zahrnut oběd. Výletu se nemohou účastnit děti do 6 let.
Cena výletu: 2 220 Kč

Krétský večer
Zábavný večer plný krétské hudby a tanců je založen na starověkých tradicích, melodiích a hudebních nástrojích, které se od zbylého Řecka liší. Bohatá nabídka vynikajících místních pochoutek, sklenička raki a neomezené množství domácího vína – to vše čeká jen na vás. Během celého večera vás bude bavit folklórní hudba a tanečníci v tradičních krojích, kteří vám předvedou typické řecké tance a naučí vás alespoň zlomek svého umění. Vychutnejte si příjemný večer a zatančete si!
Cena výletu: 1275 Kč

Spinalonga – Agios Nikolaos
Jeden z nejoblíbenějších lodních výletů nás zavede na ostrov Kalidonia-Spinalonga. Cestou do přístavu Elounda zastavíme v Neapolis u staré silnice, projedeme vesnicí Fourni a okolo starých větrných mlýnů se dostaneme do údolí obklopeného horami. Po příjemné plavbě z přístavu nás loď zavede na přilehlý ostrůvek Spinalonga se stejnojmennou pevností. Tato benátská pevnost ze 16. století dominuje celému ostrovu a zabírá téměř celou jeho plochu. Zvláštní kouzlo s mrazením v zádech jí propůjčuje stará turecká vesnice, která vyrostla v jejích zdech a v letech 1903 až 1954 sloužila jako záchytná stanice pro malomocné z celé Kréty. Od roku 1957 je však ostrov neobydlený. V poledne si vychutnáme barbecue piknik. Při plavbě zpět se zastavíme v malebném městečku Agios Nikolaos, které je považováno za nejhezčí na východní pobřeží. Vychutnejte si kávu v některé z místních kaváren rozesetých podél břehů někdejšího sladkovodního jezera, kde se podle legendy koupala i bohyně Afrodité. Během výletu budete mít také možnost vykoupat se v některé z mnoha zátok zálivu. Cena výletu zahrnuje barbecue piknik, nezahrnuje vstupné cca 2 EUR na osobu.
Cena výletu: již od 1 330 Kč

Ostrov Chrissi
Z nejjižněji položeného krétského města Ierapetra se lodí vydáme na „Zlatý ostrov“. Neobydlený ostrůvek vám učaruje téměř exotickou krásou – cedrové lesy, nádherné písečné i jemné štěrkové pláže, tyrkysové moře a purpurové lastury. Ostrov Chrissi je ideálním místem pro strávení příjemných chvil plných relaxace, koupání a šnorchlování. Občerstvení v některé z místních taveren. Při své návštěvě na ostrově Chrissi prosím berte ohled na křehké životní prostředí.
Cena výletu: již od 1 050 Kč

Knossos a Archeologické muzeum
Během výletu budete mít příležitost objevit skrytá tajemství starověkých mýtů a poodhalit život a kulturu mínojské civilizace. Navštívíte palác Knossos, sídlo krále Minoa, který byl postaven v roce 1 700 př. n. l. v malebném údolí, pouhých 5 km od nynějšího hlavního města Heraklion. Procházka úzkými chodbami labyrintu, kde se podle starověkých mýtů procházel strašlivý Minotaurus, je bezesporu zajímavým zážitkem. Následuje prohlídka a odpočinek v hlavním městě Heraklion, které je zároveň jedním z nejzajímavějších měst ostrova. Putování mínojskou civilizací zakončí návštěva Archeologického muzea, které v sobě uchovává ty nejdůležitější poklady této kultury – fresky, vázy, keramiku, šperky a zbraně. Naleznete zde také vykopávky od doby kamenné až po římské období. Cena výletu nezahrnuje vstupné cca 10 EUR na osobu.
Cena výletu: již od 990 Kč

Aquaplus – vodní park
Celodenní výlet je určen všem milovníkům vodních radovánek a zábavy. Navštívíte vodní park Acquaplus u letoviska Hersonissos, cca 27 km od Heraklionu. Uprostřed nádherné zahrady plné palem, krétských a exotických květin si budete připadat jako v ráji. Máte jedinečnou příležitost užít si různé skluzavky a tobogány, divoké řeky a bazény s umělým vlnobitím. Vodní hrátky, koupání a místní atrakce jsou opravdovým zážitkem, který ocení nejen vaše děti. Transfery i vstupné jsou zahrnuty v ceně výletu.
Cena výletu: již od 1 140 Kč

Poznámka: Programy výletů mohou být dle aktuální situaci v místě pobytu změněny. Ceny poplatků za vstupy, lodní lístky apod. nezahrnuté v ceně jsou orientační, platí se vždy na místě a mohou se v průběhu sezóny měnit.

Uvedené ceny výletů se vztahují na uvedená letoviska a jejich okoli:
Heraklion: Kokkini Hani, Gouves, Analipsis, Hersonissos, Stalis, Malia, Sissy, Agios Nikolaos, Agia Pelagia, Rethymno: Georgioupolis, Rethymno, Platanias, Bali, Scaleta, Adelianos Kambos, Adele,
Chania: Ag. Marina, Stalos, Kolimbari, Rapaniana,
Ag. Nikolaos: Elounda, Agios Nikolaos, Ierapetra,
Ierapetra: Ierapetra, Koutsouras, Plakias-Ag.
Galini: Plakias, Agia Galini